Depresyon Tedavisi
Modern çağın hastalığı olarak bilinen depresyon; iş stresi, ölümler, maddi kayıplar gibi bir dizi olay sonucunda meydana gelebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde içe kapanma başta olmak üzere intihar gibi istenmeyen olaylara sebebiyet verebilen depresyon; psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul görmektedir. Depresyonda olduğunuzu kimi zaman anlayabilirken kimi zamanda anlayamayabilirsiniz. İşte bu nedenle siz ya da bir tanıdığınızın depresyonda olduğuna dair düşünceniz varsa mutlaka bir uzmana yönlendirmeniz en doğrusu olacaktır. Tedavisi mümkün bir rahatsızlık olarak görülen depresyonun ne olduğunu bilmek, depresyonun belirtilerini anlamak ve ne zaman tehlikeli boyutlara ulaştığını bilmek, kendi hayatınızı veya bir başkasının hayatını kurtarmanızı sağlar.
Depresyon Nedir?
Ani travmalar, hastalıklar, genetik yakınlıklar ve sayısız faktöre bağlı olarak ortaya çıkan duydu durum bozukluklarına depresyon denmektedir. Sosyolojik, psikolojik ve genetik birtakım etkenlerin olağan dışı gelişmesine de yine depresyon deniyor. Yalnız kalma isteği, yemek yeme bozuklukları ve sürekli ağlama gibi semptomları olan depresyon, çeşitli evrelere ulaşabilen bir rahatsızlıktır. Konuşmayı tamamen kesmek, aşırı sinirlilik yâda üzgünlük gibi durumlar, zira ileri evredeki depresyon semptomları olarak karşımıza çıkar.
Psikolojik bir hastalık olan depresyon; tedaviye hızlı verebilen ve tedavisi de oldukça kolay yapılan bir rahatsızlıktır. Modern tedavi yöntemleri ile kısa sürede depresyon ortadan kaldırılabilmektedir.
Depresyonun Nedenleri Nelerdir?
İçinde bulunduğumuz hayatta ne yazık ki iyi şeylerde var kötü şeylerde. Hemen hemen hayatımızın her anında karşılaşabileceğimiz olaylar neticesinde istemediğimiz ruh hallerine ya da düşüncelere kapılabiliriz. Kısa süreli de olabilen bu hallerimiz eğer ki belirli bir süre geçmesine rağmen devam ediyor ise şiddetli depresyona dönüşebilme riskini taşımaktadır. Yıkanmamak, yemek yememek, kimseyle konuşmamak gibi normal dışı değişimlerle kendini belli eden bu durum karşısında sevdiklerimiz de bir hayli üzülür. Bazen kendiliğinden geçse de büyük olaylar neticesinde ortaya çıkan depresyon vakaları, desteksiz atlatılamaz. Bu nedenle de profesyonel bir destek alınması hem kişinin psikolojik yaşantısı hem de sosyolojik yaşantısı için son derece önemlidir.
Depresyonun tedavisi de yine nedenine bağlı olarak yapılabilir. Zira; depresyon, tek bir nedene bağlı bir hastalık değildir ki ortaya çıkabilmesi için bir takım faktörlerin bir araya gelebilmesi ve duygu / düşünceleri de olumsuz derecelerde etkileyebilmesi gereklidir.
Depresyonun En Yaygın Nedenleri
- Ayrılıklar
- Kazalar
- Hastalıklar
- Doğum travmaları
- Ani kayıplar / ölümler
- Doğal felaket sonucu oluşan kayıplar
- Boşanmalar
- Kendini suçlamak
- Şiddetli yaşanılan kaybetme korkuları
- Genetik yatkınlık
- Çocukluk döneminde yaşanılan şiddet, istismar olguları
- Travma etkisi yaratacak haberler almış olmak
- Bedensel ya da karakter anlamında şikâyetler yaşamak
- Duygu ve davranış bozukluklarına sahip olmak
Yukarıda bahsedilen nedenlere ek olarak daha nice depresyon nedenleri sayılabilir. Depresyon sebebi ve şiddeti ise kişiden kişiye göre değiştiği için tedavisi de yine bu olgular neticesinde yapılabilmektedir.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir?
Depresyon yani duygu & durum davranış değişiklikleri, birtakım belirtiler ile ortaya çıkmakta ve önlem alınmaz ise şiddetli belirtilerle kendini belli etmektedir.
Genel olarak depresyon belirtileri;
- Yoğun bir duygu durum olan üzüntü hali, depresyonla birlikte sık sık görülür. Beraberinde ağlamayı da kimi zaman getiren depresyon, ağlama krizlerinin sıklığı ile kendini belli eder. Kimi bireyde ağlama krizlerinden sonra rahatlama yaşanırken depresyona bağlı ağlama krizlerinde rahatlama görülmez ki zaman zaman depresif halde olan kişiler, ağlayacak kadar iyi durumda dahi olmayabilirler ki bu durum duygusuzluk duygusu teşhisini bizlere gösterir.
- Günlük aktivitelerde ilgisizlik de yine depresyon belirtileri arasındadır. Fakat burada mesleki alanda ilgisizlik gibi normal durumlardan bahsetmiyoruz. Misal, her gün düzenli dergi okuyan ya da bilgisayarda dizi izleyen bir kişi bu günlük rutinlerini terk ediyor ve içe kapanma haline girmiş ise depresyondan bahsetmek mümkün olur.
- Sevdikleriyle küsmüş ya da rutin çevresinden uzaklaşmış bireylerde ani değişimler sebebiyle depresyona girebilirler. Buna ek olarak yine suçluluk duygusunu hissettiren şeylerin mevcudiyeti de yine depresyonu tetikleyebilir.
- Büyük çaba sarf etmesi gerektiğini düşündüğü şeyi oldukça avantajlı olmasına rağmen yapmayan ruh hali de yine depresyon vakalarında görülebilmektedir.
- Kilo kaybı, iştahsızlık gibi belirtiler de yine depresyonda görülebilir. Fakat, atipik dediğimiz depresyon türlerinde iştah artışı ve kilo alımı gözlendiğinden depresyonun çeşidi ve nedenine bağlı olarak bedensel değişimler gözlemlenir.
- Gecenin ikinci yarısında uyanan kişiler genelde depresyon ile baş başadır. Sabah uyudukları içinde gündelik performansları düşen hastalar, işgücü kayıpları ile karşı karşıya kalırlar.
- Depresyonun fizyolojik belirtileri de söz konusudur. Adet düzensizlikleri, cinsel fonksiyon bozuklukları, sebepsiz ağrılar gibi çeşitli şikâyetlerde yine depresyona bağlıdır.
- Olumsuz düşünce, sürekli kötü beklenti de yine depresyonun en yaygın belirtilerindendir.
Depresyonun Tanısı ve Tedavisi
Depresyon tanısı rahat koyulabilen ancak tedavisi farklılık gösterebilen bir rahatsızlıktır. Depresyon diğer psikolojik rahatsızlıklarla birliktelik gösterdiğinden çeşidinin belirlenmesi için psikoloğa ya da ilgili uzmana anlatılan öykü çok önem arz eder. Kullanılan ilaçlardan mevcut hastalıklara kadar tüm bilgileri verdiğiniz zaman psikoloğunuz olası durumları elimine ettikten sonra doğru tedaviyi başlatır. Zira; bazı ilaçların depresyona yol açabileceği ilaç prospektüsünde bahsedilmektedir bu nedenle de doktorunuza kullandığınız tüm ilaçların bilgisini vermeye gayret gösterin. EEG, tomografi ve EKG’lerde gerekli olduğu taktirde doktorunuz tarafından istenebilen testlerdir.
Hasta ve doktorun bir uyum içerisinde tedaviyi planlaması ve sürdürmesi yüksek bir başarı oranı sunar. İlaçlı tedavilerde gerekiyor ise doktor ilgili birime yönlendirir ve hem ilaç hem de seans eşliğinde depresyon tedavisi sürdürülür. Ağır depresyonlarda ise farklı yöntemler uygulanır.